Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mě udivuje totální nedostatek logiky českého obyvatelstva a totální neschopnost hledat kauzalitu.

To, že po roce 1945 KSČ vyhrála volby, je docela pochopitelné. Tehdejší atmosféra tomu pomohla.

To, že se v roce 1948 KSČ zmocnila moci něčím, co lze nazvat "legálním pučem" je též pochopitelné. Jinak to, v Sověty osvobozené zemi stejně dopadnout nemohlo.

Ale to, že v roce 1968 titíž lidé, kteří vědomě, energicky a velmi angažovaně podporovali komunistickou hrůzovládu, konkrétně třeba Jiří Ruml, se mohli po 21.srpnu 1968 stát "hrdiny" a "demokraty", dokonce oslavovanými a vyznamenávanými, to už mi hlava nebere.

3 4
možnosti

Kdyby Jiří Ruml neexistoval, musel byste si ho vymyslet. Najděte si už někoho jiného, vy na to máte! Jako bývalý agent StB určitě zdroje máte.

3 3
možnosti
Foto

Sovětská armáda po roce 1945 nechtěla od nás odejít nehledě k tomu, že náš stát byl jediný v celé Evropě, který pobyt sovětské armády hradil Beneš se k tomu v Moskvě zavázal Armáda USA u nás žila za své. Beneš se tehdy pochlapil a trval na jejím odchodu a armáda USA sdělila, že opustí naše území tehdy, až odejdou od nás sovětská vojska. Takže se museli sověti odejít. V roce 1957 sovětští specilisté v přísném utajení zkoumali kde by bylo možné u nás umístit raketová vojska i s atomovými hlavicemi. Jedno vytypované místo bylo u Bíliny, kde po roce 1968 byl umístě raketová vojska a vybudované podzemní bunkry na rakety. Jenže v roce 1957 byl stálý odpor komunisté proti přítomnosti sověstký vojska. Báli se veřejného mínění . V roce 1968 byl zvolen Dubček jako kompromisní kandidát reformních a kontervativních sil. Dubček byl v podstatě slaboch jak napsal Mlynář. Dubřek uvolnil poměry a uvolnil cenzuru a nikdo z komunistů nečekal jakou vlnu to zvedne. Dubřekovi se velmi líbila jeho spontánní popularita. Jeho cílem přitom nebyla svoboda a občanská aktiva, ale chtěl uvolnit poměry v KSČ ve prospěch reformního křídla, který nechtěl zrušit vedoucí úlohu KSČ, ale chtěl aby byl komunismus vstřícnější a snesitelnější. Dubček jak jej hodnotil Brežněv byl naivní slaboch a on sám si uvědomoval, že to co spustil nemůže mít dlouhého trvání, ale popularita byla pro něj jak opium. Snažil se v pozdějších projev nadšení brzdit, ale tak, aby své popularitě neublížil. Co následovalo není nutné psát. Jenom na okraj četl jsem, že když u nás probíhalo spojenecké cvičení, tak ministr obrany Dzúr ( podle pamětníku) naznačil- už nevím jakému sovětskému generálovi, že by naší armádě nevadila stálá přítmnost sovětských vojsk. Jestli jsou tam chyby omlouvám se jedu pro manželku do nemocnice a n estíhám to opravit

1 1
možnosti

cit. ...V roce 1957 sovětští specilisté v přísném utajení zkoumali kde by bylo možné u nás umístit raketová vojska i s atomovými hlavicemi....

A jaký typ by tam umístili? V té době měli jen poruchovou R-7 o hmotnosti 280 tun, která ke startu potřebovala Bajkonur a fabriku na výrobu tekutého kyslíku ...;-)

2 0
možnosti

O tehdejších reformních komunistech nemá smysl si dělat iluze. Nicméně totalitní režim se udrží jen při kontrole všech oblastí ve společnosti. Dopustili svobodu slova a to mohlo bez zásahu zvenčí vést během pár let k demokratickému systému.

3 0
možnosti
Foto

Víte, svoboda slova, to není jenom možnost o čemkoli toliko žvanit. Protože to samo o sobě není žádnou skutečnou(!) změnou, ač mnozí to až tak tehdy vnímali. V reálu to však tehdy nepřipadalo v úvahu. Ony totiž stále ,,pracovali" ,,mnohé složky" tehdejší moci, jen si to lidé až tak neuvědomovali:-/

1 0
možnosti
Foto

Jedná se o významné výročí, Půlstoletí je už dost symbolické na to, aby proběhly oficiální vzpomínky Aby se také mohli vyjádřit občané, politici, historici, atd. Vše by teoreticky mohlo proběhnout ve velmi pokojné atmosféře. Je pomalu čas hodnotit a zároveň se nepatrně odpoutat od dávných emocí. Také Váš článek vnímám spíše v tomto smyslu, jako poměrně nezaujatý, racionální, nejitřící vášně.

Co mě však zaráží a opravdu nenechává v klidu, je křečovitá snaha "proruských trollů" zasahovat do vzpomínek občanů neustálým podrýváním a zpochybňováním. Ještě víc mě ale nenechávají v klidu ony tu i tam vypouštěné ruské "dokumentární pořady", které jsou v příkrém rozporu s oficiálními vyjádřeními prezidentů Gorbačova a Jelcina, kteří označili okupaci Československa za nesprávnou a vyslovili nad ní politování .Myslím, že společnost v Česku i na Slovensku je otevřená vůči pokojnému a důstojnému vzpomínání. Zatímco - jak se zdá podle mnoha náznaků - současnému Rusku naše vzpomínání na srpen 1968 vadí. Odtamtud vychází rozeštvávání, podněcování vášní a soustavný tlak. Oni totiž to naše vzpomínání, na něž rozhodně máme právo, považují za "propagandu" údajně namířenou proti nim. Jakoby nám chtěli nařizovat, jakým způsobem vzpomínat smíme, či nesmíme. V tom je problém.

8 0
možnosti
Foto

Intenzita našeho "vzpomínání" opravdu propagandu silně připomíná, zvláště, když je vždy zdůrazněno, že šlo o "ruskou agresi".

2 4
možnosti

:-).......Pane autore, jsem také pamětníkem. V Brně na veletrhu, jak jsem již jednou psal, jsem si pořídil fotografii Dubčeka. Jenže......jaký rozum má člověk v 30 ? Politika nás zajímala jen okrajově, spíš nám pletla hlavu pěkná děvčata a bavila nás práce. Mně určitě.

Popsal jste to perfektně, mohl byste se živit jako politolog, jenže....s tímto by Vás do ČTV určitě nepozvali. Tam figurují neumětelové, co rozumí všemu a dohromady ničemu! R^R^R^!!

2 0
možnosti
Foto

Klid, nikdy jsem se politikou neživil;-)

1 0
možnosti
Foto

Karma. Ale mmohé věci jsou k diskuzi. Já se stavím negativně k myšlence, že hlavním účelem "Srpna" bylo umístění vojsk.

Moje domněnka je, že primární byl strach, že KSČ ztratí mocenský monopol a zem se vydá na Západ.

4 1
možnosti
Foto

Nicméně platí, že díky úspěšnému masovému odporu v sedmi pražských dnech zůstalo jenom to "umístění vojsk".

2 0
možnosti

Souhlas a karma. Jenom trochu zvláštně formulované. Nicméně pochopitelné. Jenom o té současné demokracii mám osobně trochu jiný úhel pohledu, spíše bych to nazval, že jsme na cestě k možné demokracii, a nebo spíš, že jsme jen uvěřili jakési iluzi demokracie. Neboť demokracie nejsou jenom otevřené hranice a to co ve vztahu k nám předvádí EU už začíná připomínat slavný diktát RVHP včetně Varšavské smlouvy. Zatím co ty instituce minulé to prostě nařídily, tyto novodobé to tak chytře zaobalí, že vlastně nabýváme dojmu, že jsme to chtěli. Ale výsledek je stejný. A to nejen na ekonomické scéně, ale i na politické scéně a mediální scéně.

1 0
možnosti
Foto

V celých dějinách lidstva vždy hráli zásadní roli různí ,,iluzionisté" , či, chcete-li šamani", kteří dokázali ovládnou, a to jakýmkoli způsobem ,,lid";-)

1 0
možnosti

Obecně vzato, s Vašim popsaným se souhlasit dá. Dodávám, že jakýkoliv výklad "Obrodného procesu - po 08/1968", je správný protože nebyl naplněn. Přejely jej pásy tanků a vše ostatní je v poloze našich domněnek. Zda by byla reálná Třetí cesta, Lidská tvář a jaké změny v Ekonomice - tržní prvky? Tak či onak, významná událost s mezinárodním přesahem. Já opravdu každý rok sleduji M. Zemana a jeho postoje k této minulosti. Seriozně sděluji - on trvale mlčí. Letos, je už dohnán 50 výročím - už chce mlčet oficiálně! (viz Ovčáček. Neštvu, neryji - pouze poznamenávám, že to není možné! Můžeme si klást otázku - ̈Zdraví, kondice - Nechuť - zákaz? V této věci, je postoj prezidenta ČR nesmírně špatný, prakticky nemožný ! ... [>-]

2 2
možnosti

Souhlasím s vámi. A také se domnívám, že vysocí političtí činitelé by měli, podotýkám měli, zaujímat postoje k významným výročím. Avšak nepovažuji to za jejich povinnost.

1 0
možnosti

Vtip o vykopnuti je o nekolik let starsi, znel:

Vis kdo je nejlepsi fotbalista v CSR?

No prece Tonda N. Vykopl Sirokeho len nartem.

0 0
možnosti
Foto

W. Široký byl ,,starší garnitura". Dokonce byly úvahy o jeho ,,prezidentování" po smrti A. Zápotockého. ;-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS