Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Královna ztratila nejjasnější drahokam na své koruně

Ve věku 99 let zemřel vévoda z Edinburghu Princ Philip. Manžel britské královny Alžběty II.  Čest jeho památce!

Princ Philip, vévoda z Edinburghu (narozen jako princ Filip Řecký a Dánský); 10. června 1921 byl původem z řeckých a dánských královských rodin. Narodil se v Řecku, ale jeho rodina byla vyhoštěna ze země, když mu bylo osmnáct měsíců. Po vzdělání ve Francii , Německu aVelké Británii vstoupilv roce 1939 ve věku 18 let do britského královského námořnictva. Od července 1939 si začal dopisovat s tehdy třináctiletou princeznou Alžbětou, se kterou se poprvé setkal v roce 1934. Během druhé světové války sloužil s vyznamenáním ve středomořské a tichomořské flotile.   Po válce dostal Philip od George VI. povolení vzít si Elizabeth. Před oficiálním oznámením jejich zasnoubení v červenci 1947 opustil své řecké a dánské tituly a stal se naturalizovaným britským subjektem a přijal příjmení svých prarodičů z matčiny strany Mountbatten. S Elizabeth se oženil 20. listopadu 1947. Těsně před svatbou mu byl uděleny králem Jiřím tituly vévody z Edinburghuhraběte z Merionethua, barona Greenwiche  Philip opustil aktivní vojenskou službu, když se Alžběta stala královnou v roce 1952, poté,co dosáhla hodnosti velitele , a v roce 1957 se stal britským princem.

Filip měl s Alžbětou čtyři děti: Charlese, prince z WalesuAnna, princezna KrálovskáPrinc Andrew, vévoda z Yorku; a princ Edward, hrabě z Wessexu. Prostřednictvím britského řádu v Radě vydaného v roce 1960 mohou potomci páru, který nemá královský styl a tituly, používat příjmení Mountbatten-Windsor, které bylo také používáno některými členy královské rodiny, kteří jsou držiteli titulů, jako jsou Anne, Andrew a Edward.

Philip, sportovní nadšenec, pomáhal rozvíjet jezdeckou událost jízdy kočárem. Byl patronem, prezidentem nebo členem více než 780 organizací a působil jako předseda ceny vévody z Edinburghu, programu sebelepšování pro mladé lidi ve věku 14 až 24 let. Z královských povinností odešel 2. srpna 2017 ve věku 96 let, od roku 1952 absolvoval 22 219 sólových angažmá. Philip zemřel 9. dubna 2021, dva měsíce před svými 100. narozeninami.

Při této smutné příležitosti si znovu dovolím připomenout počátek jejich společné pouti coby manželů.především obrazem. Všechny obrázky jsou stejně staré, tak jako ona tiskovina, z které jsem je naskenoval. Bohužel, zdaleka ne všechny obrázky mně systém umožnil zde prezentovat. Tak alespoń ty, u kterých se mně to podařilo.Tato tiskovina je v majetku naší rodiny, stejně tak , jako i mnohé jiné poklady z několika generací naší rodiny v našem dobře zabezpečeném a ošetřovaném osob. rodinném archivu.

P.S.: Pokud se kdokoli diví, kde jsme k nim přišli, odpovědˇ je prostá. I tam otec autora tohoto článku tehdy byl. A i proto, i přes doby, kdy mnohé z onoho tak pečlivě uchovávaného bylo rizikem nemalým pro několik generací naší rodiny, jsem se o některé z nich mohl formou blogů NEJEDNOU(!)podělil s těmi, kteří mají nejen zájem, ale i ví a OPRAVDU MNOHÉ ZAŽILI(!), a tak vědí, stejně jako i já, o čem se zmińuji. Ano, o všem! A nejen do tzv. sametu, ale i o rocích po něm! Po pravdě, bez příkras i bez pathosu! O různých ,,exemplářích" všelikých ,,exotů", kteří se na těchto stránkách též ,,etablují", ovšem zmínky ani netřeba. Své vizitky o jejich ,,kvalitách" a jejich ,,úrovni" předkládají sami. Nakonec nevylučuji, že se někteří z nich i pod tímto mým blogem opět objeví. Ale to není tématem tohoto blogu, což, doufám, alespoń někteří, tedy snad, nejen zaregistrují, ale i pochopí. Ostatním pak děkuji za zájem i pochopení.

P.P.S.: Autor se svou paní se přes všechny turbulence v Naší Vlasti i ve světě, překročil již půlstoletí pevného svazku. Ale to nic. Nakonec, nejsme rodinou královskou. Ač jak v čem, a jak pro koho, že. Inu, co bůh spojil,...A tak v radosti i starosti, v dobách zlých i dobrých, ve zdraví i v nemoci ... A s čistýma rukama i svědomím, a rovnou páteří! Inu, asi i o tom ten život je, že. J.A.J.

 

(ZDROJ foto: special výtisk časopisu ILLUSTRATED, vydaný po svatbě brit. král. páru v G.B.-listopad 1947, který si můj otec tehdy coby pilot ČSA přivezl z G.B. domů).

 

Autor: Jiří Jiroudek | pátek 9.4.2021 19:02 | karma článku: 19,72 | přečteno: 321x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,47 | Přečteno: 529x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 494x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 334x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 488x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 628
  • Celková karma 12,47
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik