Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Před Koněvem, za Koněvem

Pro ty, které snad nadpis nadzvedl - tak klídek prosím. Případnou polemiku, a ne, že by nebylo o čem, na někdy jindy, ač není to z mé strany podmínkou. Toto je o dobách více, než dřevních. Ale tak trochu i o současnosti.

 Seděli jsme v příjemně zakouřené hospůdce u Svatýho. Partička takžka stálých štamgastů. Ve zdi decentně pobzukoval větráček, s chutí se zakusující do hustého kouře. Dal jsem žejdlík a objednal si krvavou tlačenku. Jeden kámoš si objednal utopence, druhý zavináče. Hostinský zručně vylovil ze sklenic objednané pochutiny. A dali jsme řeč, někdo i  ruma, ba někdy i děvčata ,,pohostili", někdy i kofolou s rumem, tehdy známou jako letecká limonáda. Ba bylo možno si jí pod tímto ,,názvem" leckde i objednat.
  Řeč se vedla, pivko teklo. Béda, známej to vizionář, nám sdělil své obavy z budoucnosti. Volové, pravil, dokážete si představit, že by nějakej rapl zakázal kouření, poctivý pivko, krvavou tláču, utopence, či nedej bóže, i ruma. O dalších možnejch regulacích, nařízeních, zákonech ani nemluvě. Třeba, když si zahrajem na kytáry a zapíváme nějaký trampský písničky a tak, že by pak po nás chtěl někdo za to prachy? Seš na hlavu, zazněla sborová vodpovědˇ. Nojo, no, Béda. No ále stejně, nedal si pokoj, dokážete si to představit? Ty exote! To by bylo pomalu na revoluci! Ale, jak jsem uvedl. Béda byl asi opravdu až vizionář. Či až prognostik? No nic. Tak tedˇ eště tu ,,balkóninu", ba až koninu,ač asi jak pro koho. Tedy proč jsem do toho ,,vložil" i Koněva.
 V oněch výše mnou zmíněnách časech sice již nastalo jakési uvolnění režimu, až symbolizované již před lety odstřelem ,,fronty na maso" v čele s big J.V.S.na Letné. Ale nějaké pražské jaro, ,,završené" až ,,bratrskou pomocí" si tehdy nedokázal představit ani onen ,,vizionář" Béda.
 Že se i v oné hospůdce scházeli v partě nejen kluci, ale často s nimi i děvčata, to bylo běžné. A že ani ta děvčata nepohrdla lokem pivka, či cigárkem, ale i uctěním ,,hopsinkovým nápojem", tehdy zvaném letecká limonáda, ani to nebylo nic zvláštního. A tak, možná i trošku pod vlivem oné letecké limonády, byla děvčata často nejen svolná, ale až vděčná  i za doprovod po zavírací  hodině. A už jsme až u Koněva. Málem. 
  A tak jeden rytíř-doprovod, došel s jednou dívenkou na dnes až ,,inkriminované" náměstí. Ovšem tehdy na něm ještě žádné maršálské sochy nebylo. A co se pak událo na jedné z laviček zhruba v místech, kde  se o více než patnáct let později instalovala ona socha, to nechám každému k jeho ,,uvážení". Možná se tam tehdy zaskvěl svůdný zadeček onoho děvčete, možná si i až na koníčka vyskočila,  možná se zaskvělo i nejen pozadí i onoho kluka. Ale tehdy tam ten maršál v nadživotní velikosti nestál, tak z toho opravdu nehrozilo žádné zásadní politikum, ani z toho nebylo žádných jiných následků. 
 To děvče jistě nebylo uvědomělou soudružkou, a tak klukovi nehrozilo ani to, že by od ní ,,nakoupil", bytˇ třeba ..jen" rudé ,,plstěnky", neb jinak na sebe dbala. Ale, na druhou stranu, kdyby tam již tehdy onen Koněv stál, mohli by si i oni ,,aktéři" z lavičky dnes možná  nárokovat svou aktivní účast v některém z ,,ixtých" odbojů. A jistě zdaleka ne sami. Neb takových odbojářú je dnes za padesátník až plná kredenc. A nejen na těchto stránkách, že.      Ona nejen touha, ale i prožitek orgazmu může mít mnoho podob, někdy až kolektivních. Ale promińte, třicet let po přechodu, pardon, po sametu, asi již velice těžko opakovatelná. Třeba i proto, že vše v životě bývá poprvé, a tudíž již nikdy ne opakovatelné. To ani rádoby reinkarnací, vč. velkých cosi, nevyvolá, neb  dávno mnohé se rozplizlo, či až vysublimovalo, jak  to nejen s mnohými ,,velkými cosi" bývá.. Ovšem ani vzpomínky, ani fantazii nám těžko kdo může vzít. To asi až ta instance poslední.  I když, kdo ví, že. Takže zdravím. Windffouss
(v blogu částečně užity některé i ze starších článků autora, upravené i doplněné k jednomu z bezpočtu probíraných i propíraných současných ,,horkých" témat)
P.S.: Na závěr též trošku ,,koniny" čili o gulášku též v pravdě až końském. Zpívali jej kdys i Settleři. Pamatuji jí z kterýsi praprapradávných Silvestrů, a právě i kvůli onomu současnému připálenému gulášku, ergo až ze ,,zdechliny", se mně připoměla :)

 

Autor: Jiří Jiroudek | sobota 14.9.2019 14:57 | karma článku: 13,10 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,47 | Přečteno: 528x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 493x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 334x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 487x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 628
  • Celková karma 12,57
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik