Jiří Jiroudek

Já se v tom nevyznám, já se v tom neorientuju

21. 01. 2018 11:12:13
Teda, kde kdo se v tom vyzná. Ba i řešení zná. Jen já ne. Asi. Ach, kde jsou ty časy, kdy co Čech, to muzikant. I když, taky mistr kdejakýho řemesla, ale i mistr plejbeku, A ty zlatý český ručičky. Tedˇ co Čech, to politolog!

Já se v tom nevyznám, já se v tom neorientuju,

Už nevím, co je vpravo a co vlevo, kde má ta věc svou hlavu a kde střevo, už se mi třesou ruce, potím se čůrkem, tohle je ještě horší než vojna s Turkem.
Ke komu se mám přidat, když vyjdu z domu, vždyť já bych rád zaplatil, jen vědět, komu, komu se podřizovat a komu velet, kdo asi půjde k moci, kdo do pr- ...(!)

(M.Eben-Tichá domácnost)

Hromadí se nenávist ve společnosti (každé volby ji nesou)

Tohle všechno již přetřásly desítky novinářů a komentátorů a politologů. Máme asi nejvíce politologů na světě, a desítky našich vysokých škol chrlí každý rok další a další.

Strany soutěžily jedna přes druhou, kdo bude podporovat přímou volbu a zruší léta zažitou praxi. Skončilo to tím, že dnes jsou zcela mimo hru. Ani jedna nebyla ochotna či schopna postavit vlastního kandidáta. Jen ODS měla trochu pana Topolánka, což ale nebyl zrovna sukces.

Pole ovládli kandidáti z ulice, „prostí nezávislí občané“ – jen teda s 30miliónovými dárci v pozadí, protože zadarmo se kampaň (ani nekampaň) vést nedá. Disclamer: miliardář Horáček si to platil sám.
Podobným vývojem si již předtím prošla i celá politická scéna. Likvidace politiky s ideovým obsahem (tedy hájení hodnot), likvidace tradičního politického souboje. Za to si klasické strany mohly z velké části samy. Svou neschopností, personální politikou, leností, symbiózou s vlivovými a hospodářskými skupinami, zradou kmenových voličů. V tom má Babiš pravdu, že ho stvořily.

Ale tlak šel i z druhé strany. Všichni nepřátelé demokracie a milovníci nového světa a nové levice, různí agenti cizích států a vlivových agentur byli nadšeni z nové nepolitické politiky. Všechny ty Rekonstrukce státu, hodní aktivisté, protikorupční Janeček (často tedy placení i samotným Babišem), polovina médií, politologů a dalších mudrlantů hýkali radostí.

Strany jsou v rozvalu, většina z nich sotva prolezla do Sněmovny. I ANO se ale dostalo dost do defenzívy, protože revoluce vždy požírá své děti. Tedy poslanců mají dost, ale nepolitická politika má ty nové faktory – policie, transparentnost a tak.

Naděje? Doba se vždy rychle mění, a jak napsal krásně Chesterton, „jen ti, kdo vydrží ještě deset minut, když už je vše ztraceno, přinášejí naději“. (Z článku V.K.jnr., viz.:https://www.novinky.cz/komentare/460487-komentar-prima-volba-prezidenta-vaclav-klaus-ml.html)

Tak kdopak tentokráte zůstane ANTE PORTAS? Atˇ už to bude ten, či ten, do MDŽ ještě ,,pár " dnů zbývá, což není nepodstatné. A to ani náhodou! A jak se to ,,vyvrbí" v páprlamentu, jakož i ve volbě prezidenta, to těžko předjímat. Ač kde kdo o tom má až ,,jasné" představy. J.A.J.
Tak pro zpestření ,,něco" o volbě prezidentské:

video //www.youtube.com/embed/ypgFRlYVPYE

Autor: Jiří Jiroudek | karma: 12.67 | přečteno: 423 ×
Poslední články autora