Je 1. září. No a co. To bylo v roce 1939 taky.

Ale koho to dneska zajímá. ,,Nějaká" historie. Pche. Stejně jako to, že další pokračování i od onoho data bylo zatím největší apokalypsou v dějinách lidstva. Asi. Zatím. Tedy snad a i doufejme, že i poslední.  

Před 78 lety dne 1.září  1939 vtrhla německá armáda do Polska.Následujících šest let nepřežije na šest milionů Poláků!

Francie a Velká Británie již 3. září 1939 vstupují s Německem do válečného stavu!  

Ovšem již 31. srpna 1939 Skupina příslušníků Sicherheitsdienstu, zpravodajské služby nechvalně proslulé SS a NSDAP, inscenovali dle plánu Reinharda Heydricha ve spolupráci s velitelem gestapa Heinrichem Müllerem akci na vysílači v hornoslezských Gliwicích.  Všichni účastníci akce – rodilí Němci a nacisté – mají oblečeny polské uniformy. Němci v polských uniformách násilně obsadí vysílač. Aby byla akce ještě důvěryhodnější, rozhází po okolí těla zabitých vězňů. Samozřejmě oděných pro změnu do německých uniforem. 

Útok na Polsko byl naplánován na 26. srpna před pátou hodinou ráno! Ovšem Adolf Hitler útok nakonec odložil.  Velká Británie právě tehdy podepsala Polsku záruky, podle nichž si mají být obě země podporou v případě německé invaze. Nacistické jednotky zastavuje rozkaz shora jen pár hodin před akcí. Ovšem ne ke všem se zpráva o odkladu dostane. 

Asi ,,nejslavnější předběžnou“ šarvátkou se stane takzvaný Jablunkovský incident jako ,,overtura" globálního konfliktu. Již před půlnocí 25. srpna 1939 vyráží pod příkrovem tmy německý diverzní oddíl přes slovensko-polskou hranici. Výsledek celého incidentu je dodnes ,,nejasný".

23. srpna 1939 byla v Moskvě podepsána smlouva, která se zapíše do historie jako Pakt Ribbentrop-Molotov. Dva ministři zahraničních věcí, Němec Joachim von Ribbentrop a Rus Vjačeslav Molotov, se za své země dohodnou o neútočení. Součástí jejich vzájemné dohody je i uznání ,,linie doteku" zhruba v hranicích tzv. Cursonovi linie. Plnou tíhu tohoto paktu pocítí Polsko již 17. září, tři dny před obsazením Varšavy. Od východní hranice se do země sune Rudá armáda! 

2. října pak padá do Hitlerových rukou i Helská kosa, poloostrov na pobřeží Baltského moře.

Polsko je poraženo.  Ale peklo, a nejen pro Poláky, zdaleka, zdaleka nekončí…

 Inu, ,,jenom" historie, že. Sice zásadně zasáhla do dějin celého světa, stejně jako 1.světová válka. A jejich výsledky i důsledky lze po celém světě nalézt dodnes. 

P.S.: Autor tohoto článku si nehraje na historika, a to ani na amatérského! Vychází jak z běžně dnes každému(!) dostupných pramenů, ale i ze zdrojů, kterým pro něho byla, m.j. i vyprávění pamětníků i účastníků oné doby, vč. celé II.WW. Autor pak důrazně odmítá politizování těchto historic. událostí prizmatem současnosti, jakož i jakékoli ,,zasvěcené komentáře", o oněch až šovinisticky zabarvených v jakémkoli(!) směru ani nemluvě! Primárním záměrem autora bylo připomenutí si výročí těchto událostí! J.A.J.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jiří Jiroudek | pátek 1.9.2017 14:26 | karma článku: 27,21 | přečteno: 705x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,47

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63