Diskuse

Geopolitika

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je to dáno mentalitou národů, jež má spojitost také s velikostí a geografickým místem dlouhodobého osídlení, jeho podmínkami a zdrojovými možnostmi. Třeba Amaričané (USA) jsou převážně Angličané, ale již jsou za těch několik století, díky uzemním možnostem, populačnímu a ekonomickému rozmachu, ale i díky odtržení od starého kontinentu, mentálně zformovaní trošku jinak. To se odráží i v politice. JInak se mentálně a tedy i politicky chovají velmoci Rusko a Čína.

0 0
možnosti
Foto

Jiří, děkuji a přeji přijatelný nový týden!:-)

2 0
možnosti
Foto

Já Tobě děkuji HAHu a zdravím mocR^ Jinak, dávám si pauzy od virtual světa, ba i od písíčka. Je to až nutné, neb mnozí se stali i stávají, resp, jsou/jsme až novodobými otroky, a otroctví já nikdy neholdoval;-)

0 0
možnosti
Foto

Jednu věc na okraj. Každý, nejenom státy jsou rády, když mají jejich sousedé jsou předvídatelní a přátelsky naladění. Z toho pak vyplývají snahy třeba i o export (lidové a liberální) demokracie speciálně a snahy o ovlivňování dění nejenom ve svůj prospěch obecně.

0 0
možnosti
MB

Pojem Geopolitika mi připadá, "Přílišně vznešený" - Tedy Národní zájem celku. V historii obvyklost, od kmenů po mega celky. - Velmoci. Zájmy pak hlavně prosazovány silou, náboženstvím a ideologií . Chápu klasiku - Kohosi obsadím a mám z toho užitek - Daně, suroviny. Zakládám vlastní správu ...

Jsem zmaten z Atomových zbraní - Použiji, ale k čemu mi pak úzení je dobré? Fascinuje mne i Rusko - Největší země, chce být ještě větší! Už se to rozumně nedá jako celek ani ovládat - spravovat! Pak Moskva daleko - Bůh vysoko, (viz literatura).

Zájem tedy trvá, ale s válkou je již problém! Nákladné, riskantní a drahé! Co s tím? Tedy formy nové - Ekonomika + Nové technologie - Internet, ideo servery. Německo "Bojuje" výhodným kurzem Eura, Čína specificky, USA svou pokročilostí. Moskva postupuje nějak postaru - Nákladné jako blázen, platí cenu tamní životní úrovní. (Důchod 4.600 Kč), mizerné sociální - zdravotní služby ap. Přesto, lze to dělat - Tamní občan, je nastaven zcela jinak .. (např. Besedy o 1968 - On pomáhá) ! ....

Tu Imperiální agresi má nastavenou v krvi = Aniž by si toho byl vědom!! Petr dobyl Sever + Kateřina - Jih. Já osobně tvrdím, že není Hodných - Zlých Velmocí. Jsou zde proto,a aby Velmocovaly. K někomu je třeba se přidat - Pak NATO ... :-)

2 0
možnosti
Foto

Vás možná fascinuje snaha Ruska o zvětšení území, mně zase fascinuje snaha jeho sousedů o ponechání si ruských menšin s jejich územím jako součást svého území. A nejenom tam, to je také příklad Katalánska. Samozřejmě jiná situace je, když referendum žádné snahy o secesi nesignalizuje.

Proč zvětšovat problémy s menšinami, když celé evropské dějiny prokázaly, že tyto problémy jsou velmi špatně řešitelné a v podstatě zdržují všechno ostatní. A když právě Československo ukázalo výhody toho, že se rozpadlo na dvě části.

0 5
možnosti
JL

Geopolitika je a bude jen nahradnim nazvem na to co existuje a praktikuje, od sameho pocatku lidstva a to je "pravo silnejsiho". To uplatnuji vsechna stvoreni bez rozdilu a nejen lide, i zviratka s takto chovaji. Geopolitika jen vymluva, spravneji receno: ustup nebo uvidis! Uvideli napriklad Finove v roce 1939 kdyz nechteli ustoupit a odevzdat Rusum finskou Karelii.

4 0
možnosti
Foto

Jistě. Svého času, ale i dnes se též užívá výraz ,,imperiální"politika.A uplatńovaly jí všechny kmenyyi říše, potažmo velmoce, a uplatńují jí dodnes. Dnes pak nejen vojensky, ale i kapitálově, např. i coby tzv.války obchodní, což též není ničím novým. Kapitálově i vojensky to pak i dnes podporuje i praktikuje v podstatě kde kdo. Často pod vzniosnými hesly, ale i vírou, atd. Z historie lze totéž i ,,vyčíst" vč. mnohých ,,konců" těch i oněch říší;-)

1 0
možnosti
Foto

Když provedl Sovětský svaz v roce 1979 invazi do Afghánistánu, poznamenal jeden zedník, úplně obyčejný člověk, že politika je jako primitivní karetní partie. "Rus se potřebuje dostat k pořádnému moři! Na Východě má na krku Japonce a musí navíc počítat s americkým námořnictvem pohybujícím se v Tichém oceánu. Severní ledový oceán je velký problém, Balt nejde, protože tam je nezbytná plavba kolem mocných členských států NATO, Německa a Británie. Černé moře jakbysmet, proplout Dardanely a Bospor a pak Středozemní moře, aby se lodě dostaly do světových oceánů je stejný ořech! A tak se klucí tlačej na jih!" Ten pán to takhle shrnul, možná i trošku zjednodušil, ale v podstatě měl pravdu (Jasněže Afghánistán nemá mořské pobřeží)

Ze stejných důvodů dnes vadí Rusům přítomnost vojáků NATO v Afghánistánu. A ze stejných důvodů se Rusové znovu zaměřují na západní Evropu, přestože předchozí plány (například ty Stalinovy), jak se jí zmocnit, opravdu nevyšly.

3 0
možnosti
Foto

Vy se z té minulosti nevyhrabete, a nejste sám, že:-/ Je XXI. století, a těch světových hráčů je celá řada. Bipolar. svět je minulostí,a jen naivové by jej chtěli křísitRv

1 1
možnosti
  • Počet článků 628
  • Celková karma 12,57
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik