,,To umí každý debil, aby ... " Aneb ,,takyretro"

Třetina lidí jsou blbci. Toto konstatování není vyjádřením mého názoru. Takovýto titulek se vyskytl již počátkem devadesátých nad celostránkovým článkem ve známém denníku. Jeho obsahem byl rozhovor s jedním renomovaným lékařem.

 Onen lékař se však přímo tímto způsobem nevyjádřil, ač zmínil, že statisticky část populace může mít své IQ i okolo hranice, kterou lze označit za ,,jistou specifikaci“. Sám bych si takovéto vyjádření o lidech ani nedovolil. Prostě se mi to obyčejně lidsky příčí, i když se tím mohu pro někoho, kdo tento závěr uznává, stát také tím ,,jednoznačně zařaditelným“. ,,Neva“, klidně to risknu. I proto, že vím, že toliko IQ člověka člověkem nedělá. Ani v tom, zda je ve svém ,,lidství“ lepším, či horším. Ovšem titulek byl ,,správně úderný“, aby splnil účel, tedy zaujal. I mě. Ani já nejsem vůči ,,návnadám“ zcela ,,imunní“, a tak jsem si jej pročetl. Nelitoval jsem, byl v lecčem i poučný. Nejde mi však toliko o vlastní obsah zmíněného článku. Jen jsem si na něj opět, a zdaleka ne poprvé vzpomněl i ,,v souvislostech současnosti“. Nakonec, toto vyjádření, ač o něco později ,,nahodil" až klasicky a po svém (!), ,,jistý" M.Z. Ale, poněkud se nám to ,,zacyklilo", že.

 Naštěstí se opět blíží volby a tak opět nastupují oblíbené demokratické zbraně. Intolerance, špína, pomluvy, napadání. Účel, světící prostředky. ,,Politický boj“. O co? O ideje, cesty k nápravě ekonomiky, státu, lidí ? Jistě, chtít něco změnit a napravit vyžaduje především přesvědčit o tom ty, kterých se to vše týká. A jak ,,přesvědčit“? Samozřejmě i to má háček! Pro mnohé to má různou, často zásadně rozdílnou podobu. Specifikovat je všechny snad ani nelze. Dosti ,,odezdikezdizmus“. Čistému vše čisté.

   Tedy podle jeho představ. Ideály? Třeba pro soukromníka co nejmenší odvody. Budiž, nic proti. ,,Ideální“- vykazovat nulový zisk, pokud bude moci zahrnout do odpisů takřka vše. A v reálu si třeba ještě ,,přihrábnout vratky“, veškeré náklady na žití své i rodiny, požitky nevyjímaje. Pokud to někdo neovládal, tak byl co? Ne že by ,,všetcí" přímo kradli, ale. Inu, o blbého nezavadíš. Nakonec ani ,,vyčůranost“ nemusí být znakem inteligence. Platí totiž i jiný ,,koeficient“. Peníze, o které jde vždy až v první řadě. Partaj, která to nejen slíbí, ale dokonce, možná, i umožní, má své voliče jisté. A tedy i sponzory. Přinejmenším do nějaké doby, než dojde k ,,nějakému zlomu“, atˇ už z jakéhokoli důvodu. Toto není nic proti soukromníkům, malým, ani velkým podnikatelům, či komukoli jinému, pouze jeden z mnoha možných příkladů. 

  A z opačné strany ,,spektra“, třeba od minimální mzdy, podpor, dávek, třeba až po starobní důchody. Také ,,řízení státu jako firmy“, tedy s péčí řádného hospodáře? Budiž. I když, ČÍ? Jeho, nebo NAŠÍ? To ,,Naší",to už tady taky tak ,,nějak“bylo! Mnozí ještě pamatují. Pokud ano, v jakém rozsahu? Ministerstva? Včetně zaměstnanců. Pochopitelně, jsou zaměstnanci státu. Také třeba lékaře, učitele, či i zaměstnance polostátních podniků? Nebo všechny občany, jako disciplinované a loajální zaměstnance firmy, pardon, státu? To už by ale mohlo být až moc. Tedy jak pro koho. Vše je to politika. A proto i ,,skvělá munice“. Tříštivá, trhavá, zápalná i průbojná. Včetně těch náplní z kategorie ,,špinavých zbraní“, které mnohdy převažují. Atˇproto, že dochází munice, tedy i argumenty, či proto, aby se vlastní zvýraznila. Munice pro politický boj. Někdy až s riziky, že dříve, či později se může stát bojem reálným. Od demonstrací, nepokojů, až...Raději nedomýšlet. I když ,,někdo" by možná měl! Samozřejmě vše s ušlechtilými cíli a závazky. Tak usilovně deklarovanými! Když ,,NÁS“podpoříte, čili dostanete k moci, MY to vyřešíme! Tedy možná. Dáváme tím přece jasné signály. Už pak jen ta shoda napříč politickým spektrem, dohody a jednání, demokratické prosazování principů, atd. Že už jste to někde slyšeli? Nevadí. Opakování je přece matka moudrosti, stejně tak jako hojně užívaný ,,princip gramofonové desky“. Tedy, zas jak pro koho.
,,Matýskové“ se sejdou v osudí, něco z toho vzejde. Každý, kdo si vsadí, atˇ už na toho svého, třeba i s nadějí, či jen z trucu, nebo jako sázku do loterie, se dočká. A ,,matýskové“ už se třesou. No a volič? Dejte mi slevu, nechci to zadarmo (Š+G). Určitě jí zas dostane. Jak který. Ring volný. První kolo. Gong...... A jinak. Inu. To umí každý ....viz. Jarek N. :

P.S.: Autor použil pro toto své ,,retro" značnou část svého, jen lehce upraveného článku, který publikoval na těchto stránkách před čtyřmi(!) roky. A ejhle. Moc se asi nezměnilo, že. Tehdy si na onen článek naběhlo pár ,,takydikutérů". A dosti hezky :) Od té doby jsou mými věrnými příznivci. což mě samozřejmě stále těší. Inu, jen houštˇ a větší kapky. Nakonec, to umí každý ...., že. Tak se vopatrujte. Sólově i kolektivně. Samozřejmě, chcete-li. Windffouss

 

Autor: Jiří Jiroudek | středa 13.9.2017 17:51 | karma článku: 14,33 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,45

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63

Jiří Jiroudek

Hlavně zdraví!

31.12.2023 v 14:53 | Karma: 10,80

Jiří Jiroudek

Stala se chyba

29.12.2023 v 11:51 | Karma: 11,85

Jiří Jiroudek

Vánoční ,,nocturné“

21.12.2023 v 15:00 | Karma: 13,58

Jiří Jiroudek

Vánoce?

1.12.2023 v 11:59 | Karma: 14,28

Jiří Jiroudek

Dokážeš-li myslet …

27.11.2023 v 15:35 | Karma: 13,16

Jiří Jiroudek

Táhněte do háje!

23.11.2023 v 20:34 | Karma: 10,47

Jiří Jiroudek

,,Vy nás tedˇ budete věšet!“

17.11.2023 v 15:48 | Karma: 15,81

Jiří Jiroudek

Pocity?

25.10.2023 v 23:01 | Karma: 0

Jiří Jiroudek

Pravda ve víně

28.8.2023 v 17:27 | Karma: 7,46

Jiří Jiroudek

Zahrajem si na vojáky

23.8.2023 v 15:08 | Karma: 10,02
  • Počet článků 628
  • Celková karma 11,87
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik