Něco je a něco není. K pochopení.

 Je a není k pochopení. Jak co a jak pro koho.  Např. tzv. uprchlická krize. Ona je a nebo není? Každý hájí jen to své. Což může být, však být nemusí. Pravdou. Natož k pochopení.  

 

K pochopení tragédie se musíme zahloubat do analýz lidí znalých, jako je filozof a člen francouzské Akademie Alain Finkielkraut, jemuž tu právě vyšla knížka „Jedině to je přesné”. Parafrázuji: Z ghett slyšíme o odporných Francouzích, nenávidí nás druhá třetí generace, nechtějí se učit, doma je k tomu nevedou, naše kultura je nezajímá, žijeme už v zemi, kde se nikdo necítí doma. Z pařížských čtvrtí se Francouzi stěhují na venkov. „Mají pocit, že jim přistěhovalci sebrali zemi a mění ji podle svého. Oni ji mění, ale žádný patriotismus k ní necítí.  …Přichází chaos.”
 Bulvár by jistě napsal, že je Francie s 10 milióny muslimy na pokraji občanské války. Snad ještě není, ale nedivme se prostým lidem a populistům, že takový osud našim vnukům připravit nechtějí.
Tolik část z článku A. Tomského, který, ač jak pro koho, může být k zamyšení, viz.: https://www.novinky.cz/komentare/445579-komentar-bulvarne-proti-bulvaru-alexander-tomsky.html 

  A mé prosté ,,resumé": Jsme jednou z nejbezpečnějších zemí světa. Pesimista by mohl dodat, že zatím. Optimista, že věří, že to tak zůstane. Realista pak dodá  doufejme, ovšem toliko, když .. .  Protože na stupnici možného ohrožení našeho státu, dělené od stupně NULA do stupně PĚT, trvá stále stupeń JEDNA. Ano, trvá, neb ti, kteří ony stupně určují, tedy Bezpečnostní rada státu, mají přehled o skutečnosti vč. RELEVANTÍCH info, ke kterým běžný občan nemá, a ani z pochopitelných důvodů mít nemůže, přístup.
 Ve Francii platí, zatím(?), vyjímečný stav, který ovšem přislíbil její čerstvý prezident do podzimu t.r. zrušit. Ovšem, kdo si dovolí závazně a s plnou zodpovědností predikovat další vývoj. Nejen u nás, či v Evropě, natož ve světě. Snad jen, že se nesmí připustit chaos. Protože jeho výsledkem vždy byl velice snadný přechod i k diktauře.  Ze stavu ohrožení přes stav vyjímečný až po stavy fatální. Pro kde koho.  Což může platit až obecně. J.A.J.
Zde ,,ukázka" možnosti jakéhokoli vývoje, ač v ní jde o fabulaci(!) a tzv. uměleckou licenci, viz.video:

 

Autor: Jiří Jiroudek | úterý 8.8.2017 11:16 | karma článku: 12,28 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,47

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63