Jiří Jiroudek

Copak se to dneska vlastně slaví?

8. 05. 2017 18:46:54
I když, ono už se toho dnes až tak moc neslaví. Ač u data 8. května je v kalendáři označení ,,státní svátek". To ovšem mnozí, bohužel, kvitují hlavně coby den volna, ergo s náhradou mzdy.

Ono datum, od kterého již uplynulo dvaasedmdesát let, se uznává jako den ukončení II.WW v Evropě. Vychází z podpisu bezpodmínečné kapitulace nacistického Německa.
Akt bezpodmínečné kapitulace nacistického Německa byl právní dokument podle kterého proběhla bezpodmínečná kapitulace ozbrojených sil nacistického Německa spojeneckým mocnostem, čímž skončila druhá světová válka v Evropě. První akt kapitulace byl podepsán 7. května 1945 v Remeši. Na požadavek Sovětského svazu byla kapitulace opakována 8. května 1945 v Berlíně.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zde uplný text onoho aktu:
Berlín 8. května 1945
1. My podepsaní, jednajíce jménem německého vrchního velitelství, vzdáváme tímto bezpodmínečně všechny ozbrojené síly na pevnině, na moři i ve vzduchu, které jsou k dnešnímu dni pod německou kontrolou, vrchnímu veliteli spojeneckých expedičních sil a současně vrchnímu velitelství Rudé armády.
2. Německé vrchní velitelství okamžitě vydá rozkazy všem německým vojenským, námořním a leteckým úřadům a všem ozbrojeným silám pod německou kontrolou, aby ukončily vojenské akce ve 23.01 hodiny středoevropského času dne 8. května 1945, aby zůstaly v pozicích, které v tomto okamžiku zaujímaly, a úplně odzbrojily tak, že předají všechnu výzbroj a výstroj místním spojeneckým velitelům nebo důstojníkům určeným představiteli spojeneckých vrchních velitelství. Žádná loď, plavidlo nebo letadlo nesmí být poroucháno ani nesmí být žádným způsobem poškozeno, jejich trup, stroje nebo vybavení, jakož i stroje jakéhokoli druhu, výzbroj, přístroje a veškeré technické prostředky vedení války vůbec.
3. Německé vrchní velitelství okamžitě vydá příslušným velitelům rozkazy a zajistí provedení všech rozkazů dalších, vydaných vrchním velitelem Spojeneckých expedičních sil a vrchním velitelstvím Rudé armády.
4. Tento akt vojenské kapitulace Německa nijak neovlivňuje žádné všeobecné ustanovení kapitulace, které jej nahradí a které bude uloženo spojenými národy nebo jejich jménem a bude se vztahovat na Německo a německé ozbrojené síly jako celek.
5. V případě, že německé vrchí velitelství nebo některé z ozbrojených sil pod jeho kontrolou nebudou jednat v souhlase s tímto aktem kapitulace, podniknou vrchní velitel spojeneckých ozbrojených sil a vrchní velitelství Rudé armády taková trestní nebo jiná opatření, jaká uznají za vhodná.
6. Tento akt je vypracován v anglickém, ruském a německém znění, autentický je pouze anglický a ruský text.
Podepsáno 8. května 1945 v Berlíně.
Jménem německého vrchního velitelství:
Keitel, Friedeburg, Stumpff
V přítomnosti:
Zplnomocněného vrchním velením Rudé armády maršála Sovětského svazu G. Žukova
Zplnomocněného vrchního velitele expedičních sil hlavního maršála letectva Velké Británie Teddera
Při podepsání byli jako svědci přítomni:
Velitel strategických leteckých sil USA generál Spaatz
Hlavní velitel francouzské armády generál de Tassigny

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vinou různých průtahů (mimo jiné zejména vynucení si delegáta Francie), aby na dokumentu byl také francouzský podpis, se ceremonie protáhla do pozdních hodin, kdy byl akt kapitulace konečně podepsán. Tato skutečnost je příčinou nejasností kolem data oslav konce války. Zatímco ve Spojených státech amerických a ve většině Evropy ve chvíli podpisu německé kapitulace v Berlíně byl ještě 8. květen, v Moskvě v té době už byl 9. květen (chvíli po půlnoci vzhledem k časovému pásmu).
V zemích východního bloku se Den vítězství slavil 9. května, i když ve Střední Evropě a na Balkánu se podepsání německé kapitulace odehrálo ještě 8. května. Po roce 1989 se oslavy ukončení druhé světové války začaly ve Střední Evropě slavit shodně s lokálním časovým pásmem 8. května.

Tak asi tolik. ,,Jen" pro připomenutí!

P.S.: Doufám, že alespoń někteří pochopí, proč jsem v textu kapitulace nacistic. Německa některé z odstavců ještě i podtrhl. J.A.J.

Autor: Jiří Jiroudek | karma: 17.96 | přečteno: 399 ×
Poslední články autora