Movie star. Málem. Jen takovejhle kousíček metrovej, kilometrovej…

25. 08. 2016 19:33:38
Movie star, čili, filmová hvězda. Osobnost , která je dobře známá, či slavná. Např. pro jeho, nebo její hlavní roli, Stars pak, jako taková/takové, hvězdy i v lecčem jiném. Byly, jsou a budou. Některé.

Před časem jsem psal o tom, jak jsem se stal TýVí STAR. Tedy jen ,,jednorázově“. Naštěstí. A nejspíš nejen pro mě. Jak se stát ,,TýVí superstar“ - Blog iDNES.cz

Při poslechu této písničky, ač též dosti pamětnické, jsem se zas, tak trochu, pousmál. Proč? To je dále v článečku. Zde odkaz na ní, i pár veršíků z ní: Harpo - Movie Star (1975) - YouTube

Cítíš se jako Steve McQueen
když řídíš své auto
A myslíš si, že vypadáš jako James Bond
když kouříš své cigáro
Je to tak bizardní
Myslíš, že jsi
nový druh Jamese Deana...

Školní prázdninový tábor. Horko, shluk děcek u rybníka. Učitelka, která nad nimi bdí, nemá chvilku klidu. Přijíždí dva automobily, z nich vystupují jacísi lidé a jdou k učitelce. Pohovoří s ní a ona pak vydá příkaz: ,,Děcka, ke mně!“ Z rozjívených dětí jeden pán pozorně vybírá. Zůstávaji čtyři kluci. Ostatní se zas mohou jít,,cachtat“. Pán si ještě s každým klukem pohovoří. Jednomu z nich pak řekne: ,,Dokážeš mi říct do vočí, že sem vůl!?“ Kluk pokrčí rameny a pak povídá:,, Teda, když to chcete. Tak ste teda vůl! Ale Vy na to nevypadáte!“ ,,Huronský smích až řev pána i jeho suity. A pán pak jen dodal: ,,Tak toho chci!“

Uběhlo pár, či o něco víc, dnů. Pro kluka si přijelo auto a vyrazilo do Prahy. Cestou ještě naložilo dalšího kluka kdesi v Posázaví. A pak dojeli do Prahy. Velký baráky. U jednoho zastavili. Čekal tam na ně i táta toho kluka. To už ten kluk věděl, vo co de, a převládala u něho zvědavost.

A pak to začalo. Maskérna, veliký atelier, kulisy. Klukovi dali papír, aby z něho předčítal roli. Nejlépe tak, aby podle textu i to, či ono směroval k dalším postavám děje. A tak kluk mluvil jen k židlím okolo stolu, jako že tam ty ostatní osoby opravdu jsou. I gesta dělal, i sem tam grimasu. Během zkoušky nejprve jen sem tam smích, ale kluk ani zkoušku nedokončil. Všichni přítomní se už smíchem až zalykali. Neunesl to. Taková ostuda. Zdrhl jim z placu. Na jakési, asi požární schodiště. Nemohli ho nalézt. Až jeho táta. Kluk brečel. Táta mu povídá: ,,PROČ SI UTEK? Všichni jsou z tebe paf a nadšení, jaks to skvěle zahrál. Moc tě chtěj. Jenom Tebe. Pojdˇ zpátky. Ale kluk se ,,zasek“. Měl svou hrdost. Nikdo se mu nemá co smát. Neuvědomoval si, že to nebyl výsměch. On to jako výsměch vzal. A už ho tam nedostali. Tak náš film, ne-li až i světovej, přišel vo hvězdu. Ale možná dobře. Co kdyby pak po něm chtěli i něco budovatelského a angažovaného v pozdějších letech. A ani na to von nikdy nebyl. Určitě by jím s tím taky praštil. A nejen kvůli sobě. A věděl by moc dobře, proč. Nikdy nebyl ke koupi, stejně tak jako jeho táta. Měl a stále má to v genech generací jejich rodu.

Sice se tak tehdy připravil o setkání s lidmi, kteří byli uznávanými a dlouholetými ,,persónami“ po většinu jejich životů v jejich branži. Ale až tak toho zas nelituje. Vlastně vůbec. Jen vzpomínka zůstala. Jen.

p.s.: Ten kluk, co nevzal šanci stát se movie star, to jsem byl já. Vážně! A ten film se jmenoval ,,Páté kolo u vozu“. Ten ,,pán“, který si jej do oné klukovské role vybral a CHTĚL JEJ TAM O TO VÍC po zkoušce, byl režisér. ,,Ńákej" Bořivoj Zeman. Inu, cesty páně... Jo, a hvězdy, ty stále ,,nemusím". Natož ty se srpy a kladivy. Jen ty pravý! Na vobloze. Těm se stejně nic nevyrovná! A na závěr ukázka z filmu, v kterým sem nehrál. Ač málem.. Ale tím URČITĚ nikdo o nic nepřišel. J.A.J.

P.P.S.: OBÁVÁM se, že onen film byl již tehdy nadčasový. V lecčem. Možná někteří ze seniorů by mohli vědět v čem. Nejde o režim. Jen o čemsi v mezilidských vztazích. I v rodinách. Tedy, některých. V naší pak, a to ZCELA přirozeně, a v ničem, ne! Od kdoví kdy dodnes!

Autor: Jiří Jiroudek | čtvrtek 25.8.2016 19:33 | karma článku: 11.45 | přečteno: 157x

Další články blogera

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma článku: 12.15 | Přečteno: 416 | Diskuse

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma článku: 12.66 | Přečteno: 377 | Diskuse

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma článku: 10.50 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma článku: 9.33 | Přečteno: 318 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.30 | Přečteno: 229 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 1453 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 466 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 628 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 509

Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...