Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zas drobet srpnového ,,retra“, aneb o cestách k ,,bratrské internacionální pomoci“

Tedy, ne že by se na nich nepracovalo. Dlouho a toužebně. A usilovně. Již od konce II. WW. Jen se to drobítko ,,táhlo“. Tedy ovšem pro koho, že. A to nebylo nepodstatné!

,,Zádrhel“ spočíval v tom, že jen tak nešlo umístit si svá vojska na území státu, který byl legitimně uznán za spojence vítězných mocností. A tak se trpělivě čekalo. Do doby, než k tomu ,,nazrál“ ten ,,správný čas“. A nejen čekalo. Cesta to byla dlouhá, ale měla dávno u mnohých podporu i v našich luzích a hájích. Ani nebylo divu. Radši si přáli mít ,,svého velkého bratra a ochránce“ u sebe doma. Stále se báli. Však měli o co a proč se bát. Stále pro ně platilo ,,kupředu levá, zpátky ni krok“. Ani úkrok. Kamkoli. Ohrozilo by je to. Ve všem, co si ,,vydobili“. Pro sebe. Na úkor lidu, kterým se tak rádi oháněli. Na úkor těch, které okradli a ničili, i brali jim životy. Ale tehdy se dočkali . Alespoň toliko ,,dočasně“.  Ono dočasně se stalo jednotkou pro míru, zvanou ,,jeden furt“. Tedy, ve skutečnosti na ,,pouhých“ dalších jedenadvacet let. Než to ,,ruplo“. Definitivně.

A ta ,,cesta“ k onomu ,,kýženému“ srpnu započala nejprve i jakýmsi uvolněním. Ba až jakýmsi ,,skoropardonem“, kdy se uznalo, že snad i došlo i k ,,jakýmsi pochybením“. A hned byl určen i viník. Vždytˇ to oni nic. To ten kult. Kult osobnosti. Ale tedˇ už bude všechno jinak. A lid leckterý i uvěřil. A reformy i ,,reformy“ a pražské jaro a také sbírky do státní kasy, kam i babičky přispívaly! (kamse poděli, kam se,...?- tedy ony sbírky!).

Ano. Začaly se chystat i dít ,,věci“. I se objevili jejich ,,nostitelé“. A nebylo jich zrovna málo. Např. Ota Šik.

Ota Šik v 50. letech propagoval totalitní direktivní plánování podle vzoru Sovětského svazu.Od roku 1961 působil jako ředitel Ekonomického ústavu ČSAV. Roku 1962 byl zvolen do ústředního výboru KSČ, od roku 1964 řídil státní a stranickou komisi pro hospodářské reformy. V dubnu 1968 byl na základě návrhu Alexandra Dubčeka jmenován zástupcem ministerského předsedy a koordinátorem hospodářských reforem, což v Moskvě vyvolalo silné reakce a vyjádření o restauraci kapitalismu v Československu( viz.. Wikipedie).

Navrhované reformy vypadaly velice slibně. Vyvolávaly naděje na to, že se vše změní. Tehdy se sice ještě nemluvilo o zrušení výsadního vedoucího postavení ,,té jedinné správné hybné páky“, mající ,,právo“ na všechno a ke všemu. Ale, ten strach z toho, co kdyby, ten u té ,,hybné páky“ rostl. A nejen u nás v republice. A pak už to ,,jelo“. Až k ONOMU ,,pražskému jaru“, pak spíše k bezradnosti, až zděšení u mnohých soudruhů. U jiných naopak nejprve šlo o otevírající se cestu k jejich vrcholům. Říkali si reformní. I když jak který a jak v čem. Což se pak později opět projevilo, když se zase ,,lámal chleba“. Tedy 21. srpna 1968. Ale i tomu všemu , co po srpnu, ale i ještě dále, následovalo.

A tak tehdy definitivně odešly veškeré iluze, kterým tehdy mnozí příliš věřili. Především v možnost reforem nereformovatelného režimu a systému, stejně tak jako tomu, že by to tehdejší ,,vrchnost nejvyšší", i její lokajové z nejvěrnějších vůbec připustili.

Po celou dobu, a to po více, než jen dvacet let před ,,oním srpnem“, i u nás stále naplno pracovaly klíčové mocenské složky, které i s takovýmto vojenským řešením počítaly, byly na něj dávno dopředu připravovány i připraveny a i se na něm pak dohodnutým způsobem v srpnu 68 zásadně podílely.

 Že se po ,,uvolnění“ poměrů i u nás po šedesátem roce dalo cosi do pohybu, tak to ano. Že se později jednalo i o čemsi, jako o obnově naší prvorepublikové ,,malé dohody“ s konkrétními státy, že se objevily úvahy o vytvoření bezatomového pásma od Skandinávie až po Balkán místo tzv. ,,neoficial. nárazníkového pásma“ mezi východem a západem ( bez Slovenska!), atd. atd. I mnohé další důležité události ve světě před ,,oním" srpnem. Ale to by bylo na ,,historický elaborát“. A já historikem nejsem. Toliko pamětníkem, který to vše pamatuje a zažil. A také mnohé věděl, i se dozvěděl od lidí, kterým jsem mohl vždy skutečně věřit. Od těch, kterým ovšem kom režim nevěřil a pečlivě je po většinu jejich životů ,,opečovával“ ,,andělíčky strážníčky", stejně tak, jako jejich blízké, mě i s mou rodinu nevyjímaje. O tom všem jsem již v mnohých svých článcích psal. Na svém blogu, čili veřejně, jsem toto i srpnové téma přiblížil popisem svého prožití oněch časů svým vůbec prvním článkem již před třemi roky.

P.S.: Pro tento drobítko ,,srpnově aktual“ článek jsem použil svůj loňský s menšími úpravami a doplněními. J.A.J.

Autor: Jiří Jiroudek | úterý 16.8.2016 16:50 | karma článku: 15,60 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 534x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 490x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik